Основна структура білків складається з амінокислот і закодована в нашій ДНК. Після того як білки побудовані, їх можна додатково змінювати різними способами. Деякі з цих модифікацій суворо регулюються та мають вирішальне значення для функціонування білка, тоді як інші є спонтанними та можуть порушувати його активність. Глікування належить саме до останньої групи.
Глікація шкіри – що це за процес і чим він небезпечний
Глікація – це біохімічний процес, під час якого молекули цукру зв’язуються з білками, такими як колаген та еластин, утворюючи шкідливі сполуки, які називаються кінцевими продуктами глікації (AGE). З часом AGE накопичуються в шкірі та сприяють утворенню зморшок, втраті еластичності та викликають тьмяний колір обличчя. На відміну від пошкоджень від сонця чи забруднення, глікація часто є недооціненою причиною старіння шкіри, але її наслідки є значними.
AGE не лише руйнують колаген та еластин, але й викликають оксидативний стрес і запалення, зв'язуючись з AGE-рецепторами, відомими як RAGE. Цей процес прискорює видимі ознаки старіння, роблячи шкіру втомленою та менш стійкою. Зі зростанням усвідомлення потреб у довголітті та здоров'ї, боротьба зі старінням шкіри, спричиненим цукром, стає важливим напрямком у дерматології та косметології.
Причини виникнення глікації та формування «цукрового обличчя»
Давайте детальніше розгянемо основні чинники, які пришвидшують цей спонтанний процес у вашій шкірі. Розуміння причин дозволить нам коригувати свій спосіб життя та догляд за шкірою, щоб сповільнити ці негативні наслідки.
Надмірне споживання цукру та швидких вуглеводів
Таке харчування збільшує кількість глюкози в крові, яка зв'язується з білками. Це призводить до утворення шкідливих сполук, які накопичуються в тканинах і сприяють їх затвердінню та втраті еластичності. Цукор ховається в продуктах під назвами інгредієнтів, які закінчуються на "-оза": глюкоза, сахароза, мальтоза, лактоза, фруктоза та ін.
Високий глікемічний індекс продуктів у раціоні
Продукти з високим ГІ – це вуглеводи, які швидко розщеплюються та швидко засвоюються, що спричиняє швидке та значне підвищення рівня глюкози в крові. Споживання такої їжі може призвести до хронічного підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемії). Цей тривалий високий рівень цукру в крові забезпечує необхідний цукор для неферментативної реакції з білками та жирами, прискорюючи утворення та накопичення AGEs. Всім добре відомо, що високий ГІ має печиво, солодощі, макарони, картопля та багато інших продуктів.
Хронічний стрес і підвищений рівень кортизолу
Коли ми відчуваємо гострий стрес, наш організм вивільняє гормони, такі як кортизол, який стимулює реакцію «тікати або битися». Однак, при хронічному стресі, замість коротких сплесків вивільнення кортизолу, наш базовий рівень секреції кортизолу підвищується. Результатом є прозапальний стан шкіри. Відбувається вивільнення речовин, які називаються цитокінами, та імунних клітин. Шкіра має специфічні рецептори для цих хімічних речовин, і при активації вони призводять до запалення шкіри.
Вільні радикали та оксидативний стрес
Накопичення AGEs також призводять до збільшення окисного стресу (дисбалансу між вільними радикалами та антиоксидантами) та запалення в організмі, що додатково погіршує стан шкіри. Кінцеві продукти глікації генерують активні форми кисню (ROS) і викликають оксидативний стрес і пошкодження клітин, сприяючи чутливості шкіри та запаленню.
Куріння та зловживання алкоголем
Про шкоду паління для шкіри можна говорити дуже багато. Згадаємо лише, що сигаретний дим містить глікотоксини, високореактивні продукти глікування, які можуть швидко індукувати утворення AGE на білках in vitro та in vivo, а також викликати мутації ДНК in vitro. Вживання алкоголю також сприяє глікуванню через підвищення рівня цукру в крові, порушення функцій печінки, зневоднення організму в цілому, посилення запалень та окислювального стресу. Це призводить до пошкодження колагену та еластину, що проявляється у вигляді зморшок, втрати пружності шкіри та інших ознак старіння.
Малорухливий спосіб життя
Регулярні фізичні вправи покращують фізичну витривалість, зменшують окислювальний стрес та нормалізують ліпідний обмін. Зокрема, вони пригнічують виробництво вільних радикалів і підвищують активність антиоксидантних ферментів. Тому, для боротьби з глікацією та збереження молодості шкіри, включіть у свій розпорядок дня помірні фізичні навантаження: прогулянки, біг підтюпцем або легкі силові вправи.
Характерні ознаки «цукрового обличчя»
Коротко опишемо зміни у зовнішності, спричинені надмірним споживанням цукру і процесом глікації. Ці зміни можуть бути ледь помітними на початку, але з часом стають дедалі виразнішими. Щоб вчасно розпізнати вплив цукру на вашу шкіру, зверніть увагу на наступні ознаки.
Втрата пружності та еластичності шкіри
Всі білки організму піддаються глікації, але колаген та еластин найбільш вразливі. Коли вони глікуються, вони втрачають свої механічні властивості, пружність, стають жорсткими не можуть ефективно виконувати свою роль. Ця зміна колагенових та еластинових волокон призводить до передчасного старіння шкіри.
Тьмяний і нерівний відтінок обличчя
Глікація може призвести до тьмяності та певної плямистості шкіри. Накопичення AGE погіршує здатність шкіри відбивати світло, що призводить до менш яскравого кольору обличчя.
Глибші зморшки та виражені заломи
Глікація послаблює структуру шкіри, роблячи її більш сприйнятливою до пошкоджень від факторів навколишнього середовища, таких як ультрафіолетове випромінювання та забруднення. Наявні зморшки стають ще глибшими і їх відновлення стає майже неможливим звичними зовнішніми методами. Особливо це помітно у зоні навколо очей та рота.
Схильність до висипань і акне
Утворення Advanced Glycation Endproducts (A.G.E) активує запальні процеси, погіршуючи стан шкіри при акне та екземі. Також глікація збільшує рівень інсуліну та IGF-1, стимулюючи сальні залози. Активне виділення шкірного сала забиває пори. Паралельно стрибки інсуліну можуть підвищити рівень андрогенів, що призводить до збільшення вироблення шкірного сала, забивання пор та висипань. Бактерії мають сприятливе поживне середовище і зростає ризик загострення акне.
Почервоніння та подразнення
Частим наслідком процесу глікування є порушення захисного бар'єра шкіри. При цьому зменшується рівень ключових компонентів, таких як цераміди та холестерин, які необхідні для підтримки бар'єрної функції та зволоження. AGEs, своєю чергою, можуть зв'язуватися зі специфічними рецепторами на імунних клітинах шкіри (таких як клітини Лангерганса та макрофаги), активуючи запальну реакцію. Ця активація спонукає імунні клітини вивільняти цитокіни – запальні хімічні речовини, які сприяють почервонінню, набряклості та подразненню шкіри.
Це підвищує чутливість шкіри, що призводить до почервоніння та подразнення, особливо від косметичних засобів або факторів навколишнього середовища.
Розширені та помітні пори
Оскільки кінцеві продукти руйнують еластин та колаген і уповільнюють процес їх оновлення, то поступово змінюється структура шкіри й структура пор. Вони розтягуються і втрачають свою форму, стають помітнішими.
Темні кола й набряки під очима
Шкідливі AGE призводять ослаблення та крихкості колагенових та еластинових волокон, що призводить до втрати еластичності шкіри та сприяє опущенню або западинам під очима. Високий рівень цукру може призвести до затримки рідини в організмі, спричиняючи набряки та мішки під очима. Glication може негативно впливати на систему, що регулює кровотік, що призводить до поганого кровообігу і робить темні кола більш помітними.
Передчасне старіння шкіри (ранні вікові зміни)
Глікований колаген втрачає свою здатність підтримувати структуру шкіри, що призводить до появи ранніх зморшок. Глікований еластин більше не дозволяє шкірі підтримувати свою природну еластичність. Шкіра поступово обвисає, особливо в нижній частині обличчя, шиї та навколо очей.
Сухість і зневоднення шкіри обличчя
Порушений захисний бар'єр менш ефективний у запобіганні втрати вологи шкірою. Також погіршується вироблення гіалуронової кислоти, ключового компонента для зволоження шкіри. Часто знижується рівень керамідів, необхідних ліпідів для підтримки бар'єрної функції шкіри та утримання вологи.
Окислювальний стрес та запалення в шкірі створють вороже середовище для клітин шкіри та ще більше посилюючи сухість та проблеми зі шкірою.
Як позбутися цукрового обличчя: профілактика та методи боротьби
Звісно позбавитися від наслідків значно важче, ніж попередити появу цих ознак. Тому рекомендуємо впровадити наступні поради якнайскоріше у ваше повсякденне життя.
Харчування: мінімізуємо цукор та продукти з високим ГІ
Для мінімізації шкідливого впливу цих продуктів, рекомендовано перед їх вживанням споживати страви або овочі з великим вмістом клітковини (не смажені, оскільки смаження підвищує ГІ). Якщо обмеження цукру є складним, розгляньте можливість переходу на раціон з більшою кількістю повільних вуглеводів. Обирайте цільні, необроблені продукти, багаті на антиоксиданти, такі як фрукти, овочі та листова зелень, щоб захистити від пошкодження колагену внаслідок глікації.
Спорт і рухливість: як фізична активність уповільнює глікацію
Якісний сон допомагає регулювати гормони, що важливо для контролю рівня цукру в крові та здоров'я шкіри. Фізична активність сприяє кровообігу, доставляє поживні речовини до клітин шкіри та допомагає впоратися зі стресом, який може погіршити проблеми зі шкірою.
Косметичний догляд: антиоксиданти, SPF та компоненти проти глікації
Косметика для "цукрового обличчя" має бути спрямована на зменшення запалення, відновлення гідроліпідного бар'єру, на стимуляцію вироблення колагену та проти інших наслідків глікації. Захист від УФ-променів чи не найголовніший крок на цьому шляху. Регулярне використання засобів SPF значно уповільнює процес глікації у шкірі.
Антиоксиданти в косметиці діють шляхом нейтралізації вільних радикалів, що утворюються від AGE. Такі інгредієнти, як ніацинамід, вітамін С, вітамін Е та поліфеноли, необхідні для захисту шкіри від оксидативного стресу. Пептиди та деякі рослинні екстракти також використовуються для пригнічення утворення AGE та підтримки якості колагенових волокон.
Регулярне застосування засобів на основі ретинолу, пептидів або гіалуронової кислоти сприяє регенерації колагену. Ці інгредієнти допомагають підтримувати структуру шкіри, стимулюючи синтез нових, неглікованих волокон. Це сприяє збереженню пружності та еластичності шкіри.
Професійні процедури для відновлення стану шкіри обличчя
Професійні процедури включають лазерне лікування та хімічні пілінги для стимуляції вироблення колагену та покращення текстури шкіри, мікроголки (часто з радіочастотою) для ремоделювання колагену, а також дермальні філери або нейромодулятори (наприклад, ботокс) для відновлення втраченого об'єму та розгладження зморшок. Зволожувальні та багаті на антиоксиданти інфузійні терапії, також можуть покращити сяйво шкіри. Для досягнення кращих результатів рекомендується поєднання цих процедур з послідовним режимом догляду за шкірою проти глікації та здоровим способом життя.
Корисні звички можуть значно уповільнити цей процес. Дотримуючись збалансованого харчування, обмежуючи споживання швидких цукрів та вибираючи відповідні засоби догляду, багаті на антиоксиданти та активні інгредієнти проти старіння, ви можете захистити свою шкіру та довше зберегти її молодість.